Jadłospis

JADŁOSPIS DEKADOWY  OD  08.04.2024r. DO 19.04.2024r.

Zapotrzebowanie energetyczne dziecka w wieku przedszkolnym wynosi: 1400 kcal w 4-5 posiłków w ciągu dnia

 

 

DATA

 

PONIEDZIAŁAEK

08.04.2024r.

 

WTOREK

09.04.2024r.

 

ŚRODA

10.04.2024r.

 

CZWARTEK

11.04.2024r.

 

PIĄTEK

12.04.2024r.

 

 

 

 

ŚNIADANIE

Stół szwedzki .chleb razowy żytni  (mąka żytnia razowa 100%, zakwas) 60g  z  masłem 10g             ( mleko) pasta z sera białego  15g   ( mleko) z pomidorami  3g, pasta z groszku  zielonego  15 g i fasolki białej 15 g, ogórek zielony 12g, rzodkiewka 12 g, koperek  2 g, prażony sezam do posypania 2g     ( sezam) , mix kiełków 7g . Kakao  250ml (mleko).Jabłko 50g.

Płatki owsiane z  jabłkiem  na mleku  ( mleko) 250ml .Chleb orkiszowy  30g  ( mąka orkiszowa 60%. Gluten pszenny )  z  masłem 4g                  ( mleko ) ,sałatą 2g , serem żółtym 20g(  mleko) , rzodkiewką 15 g koperek 2 g . Herbata zielona 200ml .Jabłko  40 g.

 Płatki jaglane na mleku migdałowym 250g  ( migdały ). Chleb  wieloziarnisty 30g ( żyto, gluten pszenny ) z masłem 4g          ( mleko), serem  białym 20g          ( mleko) , pomidorem, czarnym 10g  ogórkiem kiszonym 10g i szczypiorkiem  2g. Herbata miętowa z miodem . 250ml.     Jabłko 50g.

Jogurt z płatkami kukurydzianymi 250 ml ( mleko).Bułka weka z nasionami  30g  (gluten  pszenny , pestki dyni i słonecznika ) z masłem 4g             ( mleko) , jajko 50g ( jajko)  , ogórek  zielony  12g ,rzodkiewka 12 g, szczypiorek 2 g. Kawa z mlekiem i miodem ( mleko, żyto)  200 ml. Jabłko ½ szt.

Kasza jaglana  z   rodzynkami na mleku  250ml( mleko) . Chleb graham 30g( gluten pszenny )  z masłem4g ( mleko)pastą mięsno-jarzynową 20g , rzodkiewką12g, papryką żółtą 12g , koperek 2 g. Herbata malinowa z miodem 250   ml .Kiwi 50g .

 

ZUPA

Rosół z makaronem  i natką pietruszki (  seler,  gorczyca, gluten pszenny , jajka) 250ml.

Chowder z łososiem , kukurydzą,  natką pietruszki  i ryżem (  seler, gorczyca, łosoś )  250ml.

 Zupa  cytrynowa z mięsem , ryżem i koperkiem , śmietana 250ml           ( mleko, seler, gorczyca).

Krem z białych warzyw z prażonymi płatkami  migdałowymi                                       ( mleko, seler)250ml

Ryżowa na mięsie z groszkiem zielonym  i.250ml  ( mleko, seler, gorczyca ) .   

 

DESER

Kisiel truskawkowy 150ml( wyrób własny ) . Chrupek kukurydziany 2 szt. Winogron  50 g.

Sałatka owocowa 100g                ( winogron, banan, kiwi  100g  Pieczywo chrupkie 2szt ( gluten pszenny, mąka jaglana).

Chałka  30g z  ( mleko, gluten  pszenny ) pastą orzechowo- bananową  20g ( orzechy arachidowe  ) . Bawarka 250ml          ( mleko) . Banan 50g.

Ciastka owsiane  z żurawiną i orzechami laskowymi  2 szt.         ( mleko, pszenica, owies , jajka, orzechy ,rodzynki żurawina ). Sok owocowy (wiśnia, jabłko )150ml.

Bułka żytnia 30g ( mąka żytnia 60% , gluten pszenny )  z  makrelą i jajkiem 20g( jajko , ryba makrela)  ogórkiem  kiszonym. 15g .Kawa zbożowa  z mlekiem  z miodem 250ml ( żyto, mleko). Gruszka 50g.

 

 

 

II DANIE

Ziemniaki  z koperkiem  130g potrawka mięsno-warzywna (włoszczyzna ) 60g . Ogórek kiszony z cebulką i papryką 60g, oliwa . Napój o smaku  miętowym  z miodem 200ml.

Ziemniaki130 g z koperkiem, kotlety z warzyw strączkowych i pieczarek ( jajka , gluten pszenny ) 60g. Kapusta kiszona z marchewką  i natką pietruszki , oliwa 60g . Cytrynada z miodem 200ml.

 

Makaron świderki 180g  z serem mozzarella ( mleko, gluten pszenny ) i warzywami  ( brokuły, marchew, kukurydza, papryka ). Ogórek kiszony 30g . Napój pomarańczowy z goździkami i miodem.

Ryż 130g ,gyros  drobiowy 60 g. Surówka wielowarzywna 60g       ( kapusta biała, marchew, papryka, ogórek kiszony, oliwa . koperek ) . Woda mineralna 200ml.

Kotlety ruskie  130 g ( gluten pszenny , jajka, mleko), sos pieczarkowo warzywny ( mieszanka warzywna mrożona , cebula , pomidory ) 50 ml. Surówka z  dyni ,  tartej marchewki  , selera i płatkami migdałowymi, jogurt 60g                   ( mleko, seler, migdały, jogurt ) Woda źródlana  200ml

 

 

 

DATA

 

PONIEDZIAŁAEK

15.04.2024r.

 

WTOREK

16.04.2024r.

 

ŚRODA

17.04.2024r.

 

CZWARTEK

18.04.2024r.

 

PIĄTEK

19.04.2024r.

 

 

 

 

ŚNIADANIE

Kasza kukurydziana  na mleku         ( mleko) 250ml . Chlebek turecki 30g (gluten pszenny, rodzynki , miód ) z masłem 4g( mleko) konfiturą  morelowo-jabłkową 20g Herbata zielona z opuncją i miodem 250ml. Melon 50g.

Stół szwedzki :chleb razowy  żytni  60g ( mąka żytnia  100%)  z masłem ( mleko)  10g,sałata 2 g, ser żółty 40g ( mleko) pomidor 12g, ogórek kiszony 12g, koperek, mix kiełków 5 g  , powidła 20g , pestki dyni prażone do posypania 3 g. Herbata malinowa z miodem 250ml.

 

Płatki kukurydziane  z jogurtem 250m ( mleko) .Bułka jęczmienna  z sezamem  30g ( gluten pszenny   sezam, mąka jęczmienna)  z masłem 4g  ( mleko)  i powidłami  śliwkowymi  20g .Bawarka   z miodem250 ml ( mleko, czarna herbata  ). Winogron 50 g.

Ser biały ( mleko ) 70 g  z rzodkiewką 15 g, ogórkiem zielonym 13 g. bazylią  i koperkiem 2g ( mleko). Bułka  żytnia 60g   ( mąka żytnia 60%, gluten pszenny ) z masłem 10g ( mleko). Herbata miętowa z miodem 250ml .Jabłko 50 g.

Płatki żytnie  z jabłkiem i żurawiną na mleku kokosowym  200ml           ( mąka żytnia ,żurawina, kokos ) . Chleb orkiszowy ( mąka orkiszowa 60%, gluten pszenny )  30g  z masłem 4g ( mleko), serem białym ( mleko) 20g ,pomidorem czarnym 10g, ogórek kiszony  10g i szczypiorkiem 2g . Herbata owocowa ( hibiskus, żurawina, malina)  z miodem 200ml. Mandarynka  50g .

 

ZUPA

Solferino z ziemniakami i jogurtem i koperkiem  ( mleko, jajka ,seler, groszek zielony  ).

Krupnik z komosą ryżową  250ml             ( mleko, seler gorczyca ).

Pomidorowa  z kaszą bulgur  i natką pietruszki  250ml ( mleko, seler , gorczyca, gluten     pszenny ).

Ogórkowa  na rosole  z ziemniakami  i jogurtem  , natką pietruszki 250ml(mleko, seler, gorczyca ).

Brokułowa  z ryżem  i natką  pietruszki ,śmietana 250ml ( mleko, seler).

 

DESER

Serek czekoladowy 100g ( mleko). Wafel jaglany 1szt.  ( mąka jaglana, gluten pszenny) .Winogron 60g

Budyń piernikowy 150g             ( mleko  jajka ,skrobia kukurydziana, cynamon  )  z żurawiną . Banan 100 g  .

Bakalie 35 g ( mix  orzechów , rodzynki, migdały,) .Chrupki kukurydziane 2szt .Sok  owocowy 150ml.

Jogurt o smaku melona150g              ( mleko) . Pieczywo chrupkie 2szt ( mąka jaglana, żytnia) . Kiwi 50 g .

 

Ciasteczka czekoladowe  2 szt.       ( mleko, kakao , wiórki kokosowe, orzechy nerkowca ,orzechy włoskie, płatki owsiane ) . Herbata zielona z miodem. Banan 60 g

 

II DANIE

 Spaghetti mięsno-warzywne           ( gluten pszenny, pomidory, pieczarki, papryka , cukinia, oregano) . Kalarepka i papryka do chrupania 40g. Woda z cytryną  i miodem 200ml.

Kasza jęczmienna  z warzywami ( marchewka , kukurydza) 130g , kotleciki rybne (dorsz , gluten pszenny, jajka)  60g. Surówka z kapusty kiszonej z marchewką , koperek , oliwa , kminek 60g. Woda mineralna 250ml.

Ziemniaki 130 g  z koperkiem , kotlety  schabowe w panierce 60g   ( pszenica, jajko). Ogórek kiszony z marchewką i cebulką , oliwa  60g.

Woda z miodem ,pomarańczą   i imbirem 250ml.

Pizza margherita  220g ( gluten  pszenny,  jajko, mleko  pieczarki pomidory, kukurydza, oregano ) Ogórek kiszony  40g.Napój malinowy  z miodem i cytryną.

Zapiekanka ziemniaczana  z jajkiem ,serem żółtym  i warzywami   230 g (jajko ,mleko ,groszek zielony, cebula , czosnek,   tymianek )  230 g.  Marchewką do chrupania 30g. Woda źródlana z miętą 200ml.

                                                                    *ZASTRZEGA SIĘ MOŻLIWOŚĆ ZMIAN  W JADŁOSPISIE!!!

  • Uwaga ! W  nawiasach wypisano pogrubioną czcionką  alergeny  

 *     Do past , surówek i sałatek dodawane są prażone pestki dyni , słonecznika, sezamu , orzechy oraz owoce suszone. Woda dla dzieci jest ogólnie dostępna.