-
Statystyki
- Odwiedziny: 374798
- Do końca roku: 255 dni
- Do wakacji: 62 dni
Jadłospis
JADŁOSPIS DEKADOWY OD 08.04.2024r. DO 19.04.2024r.
Zapotrzebowanie energetyczne dziecka w wieku przedszkolnym wynosi: 1400 kcal w 4-5 posiłków w ciągu dnia
DATA |
PONIEDZIAŁAEK 08.04.2024r. |
WTOREK 09.04.2024r. |
ŚRODA 10.04.2024r. |
CZWARTEK 11.04.2024r. |
PIĄTEK 12.04.2024r. |
ŚNIADANIE |
Stół szwedzki .chleb razowy żytni (mąka żytnia razowa 100%, zakwas) 60g z masłem 10g ( mleko) pasta z sera białego 15g ( mleko) z pomidorami 3g, pasta z groszku zielonego 15 g i fasolki białej 15 g, ogórek zielony 12g, rzodkiewka 12 g, koperek 2 g, prażony sezam do posypania 2g ( sezam) , mix kiełków 7g . Kakao 250ml (mleko).Jabłko 50g. |
Płatki owsiane z jabłkiem na mleku ( mleko) 250ml .Chleb orkiszowy 30g ( mąka orkiszowa 60%. Gluten pszenny ) z masłem 4g ( mleko ) ,sałatą 2g , serem żółtym 20g( mleko) , rzodkiewką 15 g koperek 2 g . Herbata zielona 200ml .Jabłko 40 g. |
Płatki jaglane na mleku migdałowym 250g ( migdały ). Chleb wieloziarnisty 30g ( żyto, gluten pszenny ) z masłem 4g ( mleko), serem białym 20g ( mleko) , pomidorem, czarnym 10g ogórkiem kiszonym 10g i szczypiorkiem 2g. Herbata miętowa z miodem . 250ml. Jabłko 50g. |
Jogurt z płatkami kukurydzianymi 250 ml ( mleko).Bułka weka z nasionami 30g (gluten pszenny , pestki dyni i słonecznika ) z masłem 4g ( mleko) , jajko 50g ( jajko) , ogórek zielony 12g ,rzodkiewka 12 g, szczypiorek 2 g. Kawa z mlekiem i miodem ( mleko, żyto) 200 ml. Jabłko ½ szt. |
Kasza jaglana z rodzynkami na mleku 250ml( mleko) . Chleb graham 30g( gluten pszenny ) z masłem4g ( mleko)pastą mięsno-jarzynową 20g , rzodkiewką12g, papryką żółtą 12g , koperek 2 g. Herbata malinowa z miodem 250 ml .Kiwi 50g . |
ZUPA |
Rosół z makaronem i natką pietruszki ( seler, gorczyca, gluten pszenny , jajka) 250ml. |
Chowder z łososiem , kukurydzą, natką pietruszki i ryżem ( seler, gorczyca, łosoś ) 250ml. |
Zupa cytrynowa z mięsem , ryżem i koperkiem , śmietana 250ml ( mleko, seler, gorczyca). |
Krem z białych warzyw z prażonymi płatkami migdałowymi ( mleko, seler)250ml |
Ryżowa na mięsie z groszkiem zielonym i.250ml ( mleko, seler, gorczyca ) . |
DESER |
Kisiel truskawkowy 150ml( wyrób własny ) . Chrupek kukurydziany 2 szt. Winogron 50 g. |
Sałatka owocowa 100g ( winogron, banan, kiwi 100g Pieczywo chrupkie 2szt ( gluten pszenny, mąka jaglana). |
Chałka 30g z ( mleko, gluten pszenny ) pastą orzechowo- bananową 20g ( orzechy arachidowe ) . Bawarka 250ml ( mleko) . Banan 50g. |
Ciastka owsiane z żurawiną i orzechami laskowymi 2 szt. ( mleko, pszenica, owies , jajka, orzechy ,rodzynki żurawina ). Sok owocowy (wiśnia, jabłko )150ml. |
Bułka żytnia 30g ( mąka żytnia 60% , gluten pszenny ) z makrelą i jajkiem 20g( jajko , ryba makrela) ogórkiem kiszonym. 15g .Kawa zbożowa z mlekiem z miodem 250ml ( żyto, mleko). Gruszka 50g.
|
II DANIE |
Ziemniaki z koperkiem 130g potrawka mięsno-warzywna (włoszczyzna ) 60g . Ogórek kiszony z cebulką i papryką 60g, oliwa . Napój o smaku miętowym z miodem 200ml. |
Ziemniaki130 g z koperkiem, kotlety z warzyw strączkowych i pieczarek ( jajka , gluten pszenny ) 60g. Kapusta kiszona z marchewką i natką pietruszki , oliwa 60g . Cytrynada z miodem 200ml.
|
Makaron świderki 180g z serem mozzarella ( mleko, gluten pszenny ) i warzywami ( brokuły, marchew, kukurydza, papryka ). Ogórek kiszony 30g . Napój pomarańczowy z goździkami i miodem. |
Ryż 130g ,gyros drobiowy 60 g. Surówka wielowarzywna 60g ( kapusta biała, marchew, papryka, ogórek kiszony, oliwa . koperek ) . Woda mineralna 200ml. |
Kotlety ruskie 130 g ( gluten pszenny , jajka, mleko), sos pieczarkowo warzywny ( mieszanka warzywna mrożona , cebula , pomidory ) 50 ml. Surówka z dyni , tartej marchewki , selera i płatkami migdałowymi, jogurt 60g ( mleko, seler, migdały, jogurt ) Woda źródlana 200ml
|
DATA |
PONIEDZIAŁAEK 15.04.2024r. |
WTOREK 16.04.2024r. |
ŚRODA 17.04.2024r. |
CZWARTEK 18.04.2024r. |
PIĄTEK 19.04.2024r. |
ŚNIADANIE |
Kasza kukurydziana na mleku ( mleko) 250ml . Chlebek turecki 30g (gluten pszenny, rodzynki , miód ) z masłem 4g( mleko) konfiturą morelowo-jabłkową 20g Herbata zielona z opuncją i miodem 250ml. Melon 50g. |
Stół szwedzki :chleb razowy żytni 60g ( mąka żytnia 100%) z masłem ( mleko) 10g,sałata 2 g, ser żółty 40g ( mleko) pomidor 12g, ogórek kiszony 12g, koperek, mix kiełków 5 g , powidła 20g , pestki dyni prażone do posypania 3 g. Herbata malinowa z miodem 250ml.
|
Płatki kukurydziane z jogurtem 250m ( mleko) .Bułka jęczmienna z sezamem 30g ( gluten pszenny sezam, mąka jęczmienna) z masłem 4g ( mleko) i powidłami śliwkowymi 20g .Bawarka z miodem250 ml ( mleko, czarna herbata ). Winogron 50 g. |
Ser biały ( mleko ) 70 g z rzodkiewką 15 g, ogórkiem zielonym 13 g. bazylią i koperkiem 2g ( mleko). Bułka żytnia 60g ( mąka żytnia 60%, gluten pszenny ) z masłem 10g ( mleko). Herbata miętowa z miodem 250ml .Jabłko 50 g. |
Płatki żytnie z jabłkiem i żurawiną na mleku kokosowym 200ml ( mąka żytnia ,żurawina, kokos ) . Chleb orkiszowy ( mąka orkiszowa 60%, gluten pszenny ) 30g z masłem 4g ( mleko), serem białym ( mleko) 20g ,pomidorem czarnym 10g, ogórek kiszony 10g i szczypiorkiem 2g . Herbata owocowa ( hibiskus, żurawina, malina) z miodem 200ml. Mandarynka 50g . |
ZUPA |
Solferino z ziemniakami i jogurtem i koperkiem ( mleko, jajka ,seler, groszek zielony ). |
Krupnik z komosą ryżową 250ml ( mleko, seler gorczyca ). |
Pomidorowa z kaszą bulgur i natką pietruszki 250ml ( mleko, seler , gorczyca, gluten pszenny ). |
Ogórkowa na rosole z ziemniakami i jogurtem , natką pietruszki 250ml(mleko, seler, gorczyca ). |
Brokułowa z ryżem i natką pietruszki ,śmietana 250ml ( mleko, seler). |
DESER |
Serek czekoladowy 100g ( mleko). Wafel jaglany 1szt. ( mąka jaglana, gluten pszenny) .Winogron 60g |
Budyń piernikowy 150g ( mleko jajka ,skrobia kukurydziana, cynamon ) z żurawiną . Banan 100 g . |
Bakalie 35 g ( mix orzechów , rodzynki, migdały,) .Chrupki kukurydziane 2szt .Sok owocowy 150ml. |
Jogurt o smaku melona150g ( mleko) . Pieczywo chrupkie 2szt ( mąka jaglana, żytnia) . Kiwi 50 g .
|
Ciasteczka czekoladowe 2 szt. ( mleko, kakao , wiórki kokosowe, orzechy nerkowca ,orzechy włoskie, płatki owsiane ) . Herbata zielona z miodem. Banan 60 g |
II DANIE |
Spaghetti mięsno-warzywne ( gluten pszenny, pomidory, pieczarki, papryka , cukinia, oregano) . Kalarepka i papryka do chrupania 40g. Woda z cytryną i miodem 200ml. |
Kasza jęczmienna z warzywami ( marchewka , kukurydza) 130g , kotleciki rybne (dorsz , gluten pszenny, jajka) 60g. Surówka z kapusty kiszonej z marchewką , koperek , oliwa , kminek 60g. Woda mineralna 250ml. |
Ziemniaki 130 g z koperkiem , kotlety schabowe w panierce 60g ( pszenica, jajko). Ogórek kiszony z marchewką i cebulką , oliwa 60g. Woda z miodem ,pomarańczą i imbirem 250ml. |
Pizza margherita 220g ( gluten pszenny, jajko, mleko pieczarki pomidory, kukurydza, oregano ) Ogórek kiszony 40g.Napój malinowy z miodem i cytryną. |
Zapiekanka ziemniaczana z jajkiem ,serem żółtym i warzywami 230 g (jajko ,mleko ,groszek zielony, cebula , czosnek, tymianek ) 230 g. Marchewką do chrupania 30g. Woda źródlana z miętą 200ml. |
*ZASTRZEGA SIĘ MOŻLIWOŚĆ ZMIAN W JADŁOSPISIE!!!
- Uwaga ! W nawiasach wypisano pogrubioną czcionką alergeny
* Do past , surówek i sałatek dodawane są prażone pestki dyni , słonecznika, sezamu , orzechy oraz owoce suszone. Woda dla dzieci jest ogólnie dostępna.