Jadłospis

JADŁOSPIS DEKADOWY  OD 22.04.2024r. DO 07.05.2024 r.

Zapotrzebowanie energetyczne dziecka w wieku przedszkolnym wynosi: 1400 kcal w 4-5 posiłkach w ciągu dnia

DATA

 

PONIEDZIAŁEK

22.04.2024r.

 

WTOREK

23.04.2024r.

 

 

ŚRODA

24.04.2024r.

 

 

CZWARTEK

25.04.2024r.

 

PIĄTEK

26.04.2024r.

ŚNIADANIE

Płatki kukurydziane z jogurtem 200ml ( mleko, soja, jęczmień) . Rogal maślany 30g ( mąka  pszenna , drożdże),  z pastą miodowo- maślaną 20g  ( mleko, miód  ) . Herbata owocowa   ( żurawina, hibiskus). Kalarepka  40g.

Płatki  jaglane na mleku.250ml   ( mleko) Chleb razowy żytni (mąka żytnia 100%) 30g z sałatą 2g, schabem pieczonym   ( wyrób własny )20g  z papryką7g, rzodkiewka 8g, szczypiorek 2g . Herbata zielona 250ml z miodem. Jabłko 50g.

Stół szwedzki : chleb żytni             ( mąka żytnia 100%, zakwas) 60g z masłem10g  ( mleko), sałatą2g, szynką pieczoną 20g  ( wyrób własny), serem żółtym 20g ( mleko) pomidorem15g ogórek kiszony  10 g i kiełkami  2g , pestki słonecznika prażone   2g. Bawarka 250ml ( mleko, herbata czarna). Jabłko 50g.

 

Lane kluski  na mleku 250ml     ( mleko, mąka pszenna, jajka). Chleb razowy pszenno-żytni 30g( mąka pszenna, żytnia 60%, zakwas ) z sałatą 2 g , jajkiem   30g , pomidorem  15g, papryką 10g,szczypiorkiem 2 g.   Herbata malinowa z miodem 250ml Jabłko 50g.

Kasza kuskus na mleku.250ml       ( mleko, gluten pszenny). Chleb orkiszowy 30g (mąka pszenna, orkiszowa 60%, drożdże  ) serkiem topionym -  wyrób własny ( mleko) 20g,  rzodkiewką 15g i koperkiem 2 g. orzechy włoskie 2g.  Kakao 250ml z miodem           ( mleko).Kiwi 50g.

ZUPA

Barszcz biały z grzankami  i jajkiem 250ml  ( włoszczyzna seler, mleko, ,jajka, mąka   pszenna )

Zupa z  ogórka zielonego , filetem drobiowym szarpanym  , ziemniakami i śmietaną               ( włoszczyzna , ogórki zielone, mleko, seler) 250ml.

Kolorowa zupa ryżowa na maśle z natką pietruszki, jogurt  250ml (włoszczyzna ,papryka, kukurydza, seler, mleko).

Barszcz ukraiński z fasolką , ziemniakami,  jogurtem i koperkiem 250g  ( włoszczyzna , mleko, gorczyca, seler).     

Krem pomidorowy z pieczoną papryką i  płatkami migdałowymi , jogurtem i natką pietruszki  (włoszczyzna, mleko, seler, gorczyca) 250ml.

DESER

Mus truskawkowy z  jogurtem150g ( mleko). Chrupki kukurydziane 1szt. Mandarynka 1 szt. 70g.

Chleb orkiszowy 30g                   ( mąka pszenna ,  mąka orkiszowa 40% ) z pastą białej fasolki 20g( cebula, czosnek, koncentrat pomidorowy ), ogórek kiszony  7g ,koperek. 2g Kawa z mlekiem  i miodem        ( żyto, mleko)250ml. Winogron   60g.

Kisiel mleczny z  malinami 150g    ( mleko) . Kiwi 60g

Serek czekoladowo-orzechowy  100g  ( mleko, orzechy nerkowca, kakao). Wafel kukurydziany 1szt. Herbata zielona z miodem 200ml. Banan 60 g.

Ciasteczka kruche owsiane z sezamem i żurawiną 2szt.                ( sezam, płatki owsiane ,mąka orkiszowa, jajka, soda, proszek do pieczenia). Sok owocowy          ( jabłkowo-gruszkowy ) 150ml.

II DANIE

Ryż  paraboliczny130g, gyros drobiowy( czosnek, cebula, curry)  60 g . Surówka z tartej marchewki, kalarepki i jabłka jogurt ( mleko)  80g. Sok jabłkowy 150ml.

Naleśniki z serem białym 180g , polewa jogurtowo-kokosowa 60g

(mąka pszenna , mąka orkiszowa, mleko jajka, kokos, olej kujawski ). Marchewka tarta z jabłkiem i płatkami migdałowymi  60g                       ( migdały). Sok owocowy 150ml ( banan-jabłko)

 

Ziemniaki130g z koperkiem, ryba pieczona w  panierce 60g               ( filet z dorsza, jajka, gluten pszenny ).Kapusta kiszona z marchewką ,natką pietruszki, oliwa  60g. Woda źródlana 200ml.

Kasza jęczmienna                       ( jęczmień )130g , gulasz wieprzowy  ze śliwką suszoną 60g/50ml. Surówka wielowarzywna z nasionami dyni i słonecznika 60g , oliwa    ( kapusta biała, marchewka, jabłko ) .Woda źródlana 200ml.

Ziemniaki130g z koperkiem, udko pieczone 60g( czosnek, curry, papryka słodka). Buraczki z ogórkiem kiszonym  i cebulką , oliwa 60g. Cytrynada z miodem 200 ml.

 

DATA

 

PONIEDZIAŁEK

29.04.2024r.

 

WTOREK

30.04.2024r.

 

 

CZWARTEK

02.05.2024r.

 

 

PONIEDZIAŁEK

06.05.2024r.

 

WTOREK

07.05.2024r.

ŚNIADANIE

Stół szwedzki :chleb żytni              ( mąka żytnia 100% ,     zakwas ) 70g  z masłem 10g      ( mleko)  z pastą: jajeczną20g    ( jajko, majonez-gorczyca),pastą  serowa o smaku pomidorowo-bazyliowym 20 g  ( mleko, koncentrat pomidorowy, bazylia) , sałata  2g,pomidor 15g,ogórek kiszony10g, kiełki rzodkiewki 2g , miód 10g. Kakao 250ml  ( mleko). Banan 50 g

Kasza jaglana  na mleku z rodzynkami 250g ( mleko). Chleb żytni razowy( mąka żytnia  100% , zakwas)  30g z masłem 5g ( mleko), sałatą 2g jajkiem 30g, pomidor15 g, szczypior 2g, kukurydza 3 g. Herbata miętowa 250ml. Jabłko 50g.

Parówka z szynki (100% mięso z szynki )  60g .Bułka  orkiszowa z nasionami 60g   ( gluten pszenny, mąka orkiszowa 60%,drożdże, słonecznik, dynia )  z masłem 5 g    ( mleko) , sałatą 2 g, Ogórek kiszony15g . Keczup 4g. Kawa z mlekiem 250ml  ( mąka żytnia, mleko, cykoria). Kalarepka do chrupania 40g szt.

 

Płatki kukurydziane z jogurtem  ( mleko, soja, jęczmień) 250ml. Chleb wieloziarnisty 40g  z masłem 10g (  gluten pszenny,  nasiona słonecznika, sezam, drożdże ) , sałatą 2g ,schabem pieczonym( wyrób własny)  20g  papryką żółtą15g, pomidorem  10g szczypiorkiem 2g.Herbata czarna  z cytryną 250ml. Kiwi  50g.

Ser biały ( mleko) z malinami   60g . Bułka jęczmienna z nasionami     ( gluten pszenny, mąka jęczmienna 40%,drożdże  pestki słonecznika i dyni) 60g  z masłem 10 g  ( mleko). Bawarka z miodem  ( mleko, czarna herbata) 250ml. Jabłko 60g .

 

ZUPA

Brokułowa z pastą z nerkowców , zieleniną i jogurtem 250m (włoszczyzna, brokuły ,seler, gorczyca  mleko, orzech nerkowca).

Gruzińska z  ryżem mięsem wieprzowym z łopatki,   orzechami i natka pietruszki 250ml  ( włoszczyzna, seler, gorczyca , mleko ,orzechy włoskie)

Kalafiorowa na maśle  z ziemniakami i jogurtem  250ml      ( włoszczyzna, kalafior ,ziemniaki, jogurt, koperek, seler, mleko)

 Zupa jarzynowa  na maśle z  fasolką szparagową , ziemniakami i zieleniną 250ml     ( włoszczyzna, seler, koperek, natka pietruszki, mleko, gorczyca ) .

Neapolitańska z brokułami  i jajkiem  (włoszczyzna, kasza manna- pszenica, seler, mleko, jajko)  250ml.

DESER

Płatki owsiane z jabłkami  i nutą cynamonową 150g    ( owies, orzechy włoskie, cynamon ). Herbata zielona z miodem 250ml. Winogron 60g.

Koktajl na maślance  o smaku melona 150ml   ( mleko, melon, miód ). Wafel ryżowy 1szt. Kiwi    50 g.

Sałatka owocowa   z bakaliami  i jogurtem  (mleko, jabłko, banan, winogron, orzechy włoskie , migdały  mleko) 150g.Wafel ryżowy  1 szt.

Chleb orkiszowy 30g  (gluten pszenny, mąka orkiszowa  40%, drożdże ), z masłem 5 g (mleko) pastą z indyka z warzywami  ( wyrób własny- marchew, pietruszka, koncentrat pomidorowy, cebula, czosnek, majeranek ) 20g, rzodkiewką 10g i kiełkami 2g. Kakao z miodem( mleko)250ml. Gruszka 60g.

Pieczywo chrupkie 2szt         (mąka  żytnia ,  mąka pszenna ) z pastą morelową 20g (wyrób własny: morele suszone, jabłko, miód, masło). Herbata malinowa  z miodem 250ml. Banan 70 g.

II DANIE

Ryż 130g , filet z indyka 60g w sosie brzoskwiniowym 50ml. Surówka wielowarzywna 60g. z nasionami dyni i żurawiną               ( kapusta pekińska, marchew ,jabłko  ogórki kiszone ). Woda źródlana z miętą  i miodem 200ml.

Ziemniaki130g z koperkiem, kotlet z fasoli 60g ( jajko, gluten pszenny, fasola biała cebula, czosnek , majeranek)  Marchew z jabłkiem , ananasem i jogurtem  60g    ( mleko). Woda źródlana 200ml.

Kasza bulgur ( gluten pszenny ) z warzywami    ( marchewka , groszek zielony)130g  kotleciki z łososia  w  panierce  60g                  ( jajka, gluten pszenny, płatki owsiane, ryba) .Surówka z selera, marchewki  ,ananasa  i żurawiną 60 g ( seler). Sok owocowy 150ml ( jabłko, maliny)

Ziemniaki 130g z koperkiem, jajko 60g  ( jajko kurze) w sosie chrzanowym . Marchewka gotowana  tarta z ogórkiem  kiszonym i kukurydzą  60g. Cytrynada z miodem

i imbirem  200 ml.

 

Ziemniaki 130g z koperkiem, kotlet mielony 60g w panierce z płatków owsianych (łopatka wieprzowa, gluten pszenny, owsiany, jajka ). Ogórek kiszony  z marchewka tartą i cebulką, oliwa 60g, Woda mineralna 200 ml.

                                                         

                                                                  * ZASTRZEGA SIĘ MOŻLIWOŚĆ ZMIAN  W JADŁOSPISIE!!!                                                                Uwaga !     W  nawiasach pogrubioną czcionką  wypisano alergeny pokarmowe  .                                                                                                      Do past , surówek i sałatek dodawane są prażone pestki dyni , słonecznika, sezamu , orzechy oraz owoce suszone. Woda dla dzieci jest ogólnie dostępna.

.