-
Statystyki
- Odwiedziny: 376481
- Do końca roku: 250 dni
- Do wakacji: 57 dni
Jadłospis
JADŁOSPIS DEKADOWY OD 22.04.2024r. DO 07.05.2024 r.
Zapotrzebowanie energetyczne dziecka w wieku przedszkolnym wynosi: 1400 kcal w 4-5 posiłkach w ciągu dnia
DATA |
PONIEDZIAŁEK 22.04.2024r. |
WTOREK 23.04.2024r.
|
ŚRODA 24.04.2024r.
|
CZWARTEK 25.04.2024r. |
PIĄTEK 26.04.2024r. |
ŚNIADANIE |
Płatki kukurydziane z jogurtem 200ml ( mleko, soja, jęczmień) . Rogal maślany 30g ( mąka pszenna , drożdże), z pastą miodowo- maślaną 20g ( mleko, miód ) . Herbata owocowa ( żurawina, hibiskus). Kalarepka 40g. |
Płatki jaglane na mleku.250ml ( mleko) Chleb razowy żytni (mąka żytnia 100%) 30g z sałatą 2g, schabem pieczonym ( wyrób własny )20g z papryką7g, rzodkiewka 8g, szczypiorek 2g . Herbata zielona 250ml z miodem. Jabłko 50g. |
Stół szwedzki : chleb żytni ( mąka żytnia 100%, zakwas) 60g z masłem10g ( mleko), sałatą2g, szynką pieczoną 20g ( wyrób własny), serem żółtym 20g ( mleko) pomidorem15g ogórek kiszony 10 g i kiełkami 2g , pestki słonecznika prażone 2g. Bawarka 250ml ( mleko, herbata czarna). Jabłko 50g.
|
Lane kluski na mleku 250ml ( mleko, mąka pszenna, jajka). Chleb razowy pszenno-żytni 30g( mąka pszenna, żytnia 60%, zakwas ) z sałatą 2 g , jajkiem 30g , pomidorem 15g, papryką 10g,szczypiorkiem 2 g. Herbata malinowa z miodem 250ml Jabłko 50g. |
Kasza kuskus na mleku.250ml ( mleko, gluten pszenny). Chleb orkiszowy 30g (mąka pszenna, orkiszowa 60%, drożdże ) serkiem topionym - wyrób własny ( mleko) 20g, rzodkiewką 15g i koperkiem 2 g. orzechy włoskie 2g. Kakao 250ml z miodem ( mleko).Kiwi 50g. |
ZUPA |
Barszcz biały z grzankami i jajkiem 250ml ( włoszczyzna seler, mleko, ,jajka, mąka pszenna ) |
Zupa z ogórka zielonego , filetem drobiowym szarpanym , ziemniakami i śmietaną ( włoszczyzna , ogórki zielone, mleko, seler) 250ml. |
Kolorowa zupa ryżowa na maśle z natką pietruszki, jogurt 250ml (włoszczyzna ,papryka, kukurydza, seler, mleko). |
Barszcz ukraiński z fasolką , ziemniakami, jogurtem i koperkiem 250g ( włoszczyzna , mleko, gorczyca, seler). |
Krem pomidorowy z pieczoną papryką i płatkami migdałowymi , jogurtem i natką pietruszki (włoszczyzna, mleko, seler, gorczyca) 250ml. |
DESER |
Mus truskawkowy z jogurtem150g ( mleko). Chrupki kukurydziane 1szt. Mandarynka 1 szt. 70g. |
Chleb orkiszowy 30g ( mąka pszenna , mąka orkiszowa 40% ) z pastą białej fasolki 20g( cebula, czosnek, koncentrat pomidorowy ), ogórek kiszony 7g ,koperek. 2g Kawa z mlekiem i miodem ( żyto, mleko)250ml. Winogron 60g. |
Kisiel mleczny z malinami 150g ( mleko) . Kiwi 60g |
Serek czekoladowo-orzechowy 100g ( mleko, orzechy nerkowca, kakao). Wafel kukurydziany 1szt. Herbata zielona z miodem 200ml. Banan 60 g. |
Ciasteczka kruche owsiane z sezamem i żurawiną 2szt. ( sezam, płatki owsiane ,mąka orkiszowa, jajka, soda, proszek do pieczenia). Sok owocowy ( jabłkowo-gruszkowy ) 150ml. |
II DANIE |
Ryż paraboliczny130g, gyros drobiowy( czosnek, cebula, curry) 60 g . Surówka z tartej marchewki, kalarepki i jabłka jogurt ( mleko) 80g. Sok jabłkowy 150ml. |
Naleśniki z serem białym 180g , polewa jogurtowo-kokosowa 60g (mąka pszenna , mąka orkiszowa, mleko jajka, kokos, olej kujawski ). Marchewka tarta z jabłkiem i płatkami migdałowymi 60g ( migdały). Sok owocowy 150ml ( banan-jabłko)
|
Ziemniaki130g z koperkiem, ryba pieczona w panierce 60g ( filet z dorsza, jajka, gluten pszenny ).Kapusta kiszona z marchewką ,natką pietruszki, oliwa 60g. Woda źródlana 200ml. |
Kasza jęczmienna ( jęczmień )130g , gulasz wieprzowy ze śliwką suszoną 60g/50ml. Surówka wielowarzywna z nasionami dyni i słonecznika 60g , oliwa ( kapusta biała, marchewka, jabłko ) .Woda źródlana 200ml. |
Ziemniaki130g z koperkiem, udko pieczone 60g( czosnek, curry, papryka słodka). Buraczki z ogórkiem kiszonym i cebulką , oliwa 60g. Cytrynada z miodem 200 ml. |
DATA |
PONIEDZIAŁEK 29.04.2024r. |
WTOREK 30.04.2024r.
|
CZWARTEK 02.05.2024r.
|
PONIEDZIAŁEK 06.05.2024r. |
WTOREK 07.05.2024r. |
ŚNIADANIE |
Stół szwedzki :chleb żytni ( mąka żytnia 100% , zakwas ) 70g z masłem 10g ( mleko) z pastą: jajeczną20g ( jajko, majonez-gorczyca),pastą serowa o smaku pomidorowo-bazyliowym 20 g ( mleko, koncentrat pomidorowy, bazylia) , sałata 2g,pomidor 15g,ogórek kiszony10g, kiełki rzodkiewki 2g , miód 10g. Kakao 250ml ( mleko). Banan 50 g |
Kasza jaglana na mleku z rodzynkami 250g ( mleko). Chleb żytni razowy( mąka żytnia 100% , zakwas) 30g z masłem 5g ( mleko), sałatą 2g jajkiem 30g, pomidor15 g, szczypior 2g, kukurydza 3 g. Herbata miętowa 250ml. Jabłko 50g. |
Parówka z szynki (100% mięso z szynki ) 60g .Bułka orkiszowa z nasionami 60g ( gluten pszenny, mąka orkiszowa 60%,drożdże, słonecznik, dynia ) z masłem 5 g ( mleko) , sałatą 2 g, Ogórek kiszony15g . Keczup 4g. Kawa z mlekiem 250ml ( mąka żytnia, mleko, cykoria). Kalarepka do chrupania 40g szt.
|
Płatki kukurydziane z jogurtem ( mleko, soja, jęczmień) 250ml. Chleb wieloziarnisty 40g z masłem 10g ( gluten pszenny, nasiona słonecznika, sezam, drożdże ) , sałatą 2g ,schabem pieczonym( wyrób własny) 20g papryką żółtą15g, pomidorem 10g szczypiorkiem 2g.Herbata czarna z cytryną 250ml. Kiwi 50g. |
Ser biały ( mleko) z malinami 60g . Bułka jęczmienna z nasionami ( gluten pszenny, mąka jęczmienna 40%,drożdże pestki słonecznika i dyni) 60g z masłem 10 g ( mleko). Bawarka z miodem ( mleko, czarna herbata) 250ml. Jabłko 60g .
|
ZUPA |
Brokułowa z pastą z nerkowców , zieleniną i jogurtem 250m (włoszczyzna, brokuły ,seler, gorczyca mleko, orzech nerkowca). |
Gruzińska z ryżem mięsem wieprzowym z łopatki, orzechami i natka pietruszki 250ml ( włoszczyzna, seler, gorczyca , mleko ,orzechy włoskie) |
Kalafiorowa na maśle z ziemniakami i jogurtem 250ml ( włoszczyzna, kalafior ,ziemniaki, jogurt, koperek, seler, mleko) |
Zupa jarzynowa na maśle z fasolką szparagową , ziemniakami i zieleniną 250ml ( włoszczyzna, seler, koperek, natka pietruszki, mleko, gorczyca ) . |
Neapolitańska z brokułami i jajkiem (włoszczyzna, kasza manna- pszenica, seler, mleko, jajko) 250ml. |
DESER |
Płatki owsiane z jabłkami i nutą cynamonową 150g ( owies, orzechy włoskie, cynamon ). Herbata zielona z miodem 250ml. Winogron 60g. |
Koktajl na maślance o smaku melona 150ml ( mleko, melon, miód ). Wafel ryżowy 1szt. Kiwi 50 g. |
Sałatka owocowa z bakaliami i jogurtem (mleko, jabłko, banan, winogron, orzechy włoskie , migdały mleko) 150g.Wafel ryżowy 1 szt. |
Chleb orkiszowy 30g (gluten pszenny, mąka orkiszowa 40%, drożdże ), z masłem 5 g (mleko) pastą z indyka z warzywami ( wyrób własny- marchew, pietruszka, koncentrat pomidorowy, cebula, czosnek, majeranek ) 20g, rzodkiewką 10g i kiełkami 2g. Kakao z miodem( mleko)250ml. Gruszka 60g. |
Pieczywo chrupkie 2szt (mąka żytnia , mąka pszenna ) z pastą morelową 20g (wyrób własny: morele suszone, jabłko, miód, masło). Herbata malinowa z miodem 250ml. Banan 70 g. |
II DANIE |
Ryż 130g , filet z indyka 60g w sosie brzoskwiniowym 50ml. Surówka wielowarzywna 60g. z nasionami dyni i żurawiną ( kapusta pekińska, marchew ,jabłko ogórki kiszone ). Woda źródlana z miętą i miodem 200ml. |
Ziemniaki130g z koperkiem, kotlet z fasoli 60g ( jajko, gluten pszenny, fasola biała cebula, czosnek , majeranek) Marchew z jabłkiem , ananasem i jogurtem 60g ( mleko). Woda źródlana 200ml. |
Kasza bulgur ( gluten pszenny ) z warzywami ( marchewka , groszek zielony)130g kotleciki z łososia w panierce 60g ( jajka, gluten pszenny, płatki owsiane, ryba) .Surówka z selera, marchewki ,ananasa i żurawiną 60 g ( seler). Sok owocowy 150ml ( jabłko, maliny) |
Ziemniaki 130g z koperkiem, jajko 60g ( jajko kurze) w sosie chrzanowym . Marchewka gotowana tarta z ogórkiem kiszonym i kukurydzą 60g. Cytrynada z miodem i imbirem 200 ml.
|
Ziemniaki 130g z koperkiem, kotlet mielony 60g w panierce z płatków owsianych (łopatka wieprzowa, gluten pszenny, owsiany, jajka ). Ogórek kiszony z marchewka tartą i cebulką, oliwa 60g, Woda mineralna 200 ml. |
* ZASTRZEGA SIĘ MOŻLIWOŚĆ ZMIAN W JADŁOSPISIE!!! Uwaga ! W nawiasach pogrubioną czcionką wypisano alergeny pokarmowe . Do past , surówek i sałatek dodawane są prażone pestki dyni , słonecznika, sezamu , orzechy oraz owoce suszone. Woda dla dzieci jest ogólnie dostępna.
.